Praten over angst blijkt uit mijn eigen ervaring nog best een taboe te zijn. Dit is naar voren gekomen uit verschillende gesprekken die ik heb gehad met mensen uit mijn omgeving, maar ook met ondernemers. “Je kant beter niks zeggen, want voor je het weet willen ze niet meer met je samenwerken.”, aldus zo’n ondernemer.

Maar waarom? Alsof het al niet erg genoeg is dat je angstig bent. Dat het niet oké is om dit te voelen en al helemaal niet om dit uit te spreken. Het klinkt bijna alsof je je moet schamen als je angst voelt. Wat natuurlijk complete onzin is, want iedereen heeft weleens last van angst. Het is al vervelend genoeg dat je het voelt. Laat staan dat het lastig is om erover te praten. Dus besluit je maar om je mond te houden. Ondertussen worden de gedachtes in jouw hoofd alleen maar groter en heftiger en voor je het weet ben je tien paniekaanvallen verder. De angst heeft het weer eens overgenomen van jou. Lekker dan!

Het verbaast me hoe weinig erover angst gesproken wordt. Wist je dat één op de vijf mensen in Nederland te maken krijgt met een angststoornis? Dat zijn in totaal ruim 3 miljoen mensen (!). Zelf heb ik wel een idee waarom er weinig aandacht is voor dit onderwerp. Als jij durft toe te geven dat je angstig bent, kan dit door anderen gezien worden als een teken van zwakte. Terwijl het eigenlijk juist heel erg krachtig is als jij je kwetsbare kant durft te laten zien. Daar is veel moed voor nodig en zeker niks zwaks aan. Maar vanuit de natuur hebben we het recht van de sterkste meegekregen. De sterkste overleeft en degene die zwak is.. Tja, die heeft weinig kans. Dat maakt het onderwerp angst ineens ook een stuk begrijpelijker.

Ook is er het gevoel van schaamte om er niet over te durven praten. We hebben het vaak alleen over de over de dingen die goed gaan. Open je social media feed en je ziet meestal alleen maar leuke dingen voorbijkomen. Wat natuurlijk ook logisch is! Maar het kan niet altijd goed gaan. Zodra wij mensen merken dat iets een negatieve lading begint te krijgen, hebben we de neiging om onze ogen hiervoor te sluiten. We willen er niks mee te maken hebben. Jammer, want ik weet zeker dat er mensen zijn die ook graag deze kant bespreekbaar willen maken.

Weet dat als jij je angstig voelt er helemaal niks mis met je is. Je hebt waarschijnlijk nog niet voor jezelf ontdekt hoe je hiermee om kunt gaan. Dit is een proces waarvoor tijd nodig is. Ik heb er zelf ook jarenlang last van gehad en ik zie dit ook vaak terug bij mijn klanten. Ze zijn angstig voor het verleden, maar ook voor de toekomst. Tijdens een helingssessie reset ik deze negatieve gedachtes naar positieve gedachtes, zodat ze weer in meer vertrouwen komen. Dat ze het oude zeer van vroeger loslaten en daardoor ontstaat er weer ruimte.