Wist je dat cacao verschillende (gezondheids)voordelen heeft? En nee, dan heb ik het niet over de chocoladereep die je in de super koopt. Ik heb het over pure cacao. Een plantmedicijn dat al eeuwenlang gebruikt wordt door verschillende culturen. Het vindt zijn oorsprong in Midden en Zuid-Amerika.

De Azteken en Maya’s gebruikten cacao als een natuurlijk geneesmiddel en zagen het als een heilige drank. Niet zo gek, want zelfs een klein beetje cacao (20gr per dag) bevat vele vitamines en mineralen die op verschillende vlakken bijdragen aan een goede gezondheid. Welke voordelen cacao met zich meebrengt lees je in deze blog.

Hartopener
Het drinken van cacao brengt je in verbinding met jezelf. Met je hart en met je gevoel. Het helpt je om naar binnen te reizen in jezelf en je hart te openen. Het geeft je inzichten over je leven, patronen en soms ook blokkades. Cacao helpt je ook om je bewustzijn te vergroten. Wanneer je cacao drinkt kun je na ongeveer een halfuur de eerste effecten merken. De cacao zorgt ervoor dat je lichaam verzacht en dat je minder hard wordt. Zo word je bewuster van je fysieke lichaam, waardoor je jezelf beter gaat aanvoelen.

Natuurlijk medicijn
In pure cacao zitten heel veel goede stoffen, waaronder antioxidanten, mineralen, vitamines en eiwitten (o.a. magnesium, calcium, zink, flavonoïden, theobromine en tryptofaan, en nog veel meer ;)). Wanneer je regelmatig cacao drinkt helpt dit bij het verlagen van de bloeddruk en cholesterol. Daarnaast versterkt het hart -en bloedvaten en verbetert het de doorstroming van het gehele bloedvatstelsel. Cacao helpt ook tegen stress en hartkloppingen. Dit komt onder andere door de magnesium die in de cacao zit en deze stof heeft een kalmerende en ontspannende uitwerking op lichaam en spieren.

Geluksmaker
Cacao heeft ook een positieve uitwerking op je gemoedstoestand en helpt je rustig te worden wanneer je je niet goed of zelfs angstig voelt. Dit komt door het stofje fenylalanine. Na inname zet het lichaam deze stof om in dopamine en dat zorgt ervoor dat er allerlei gelukshormonen aan worden gemaakt. Hierdoor ga je lekkerder in je vel zitten. Cacao verbetert dus de algehele en psychische toestand. Je kunt het zien als een natuurlijke antidepressiva die ook nog eens goed voor je is.

Ondersteunt bij afvallen
Pure cacao bevat geen suikers of andere toegevoegde stoffen. Het zit vol met goede voedingsstoffen die, zelfs bij kleine innames, een verzadigend gevoel geven. Wanneer je regelmatig cacao neemt, kun je merken dat het je een vol gevoel heeft. Logisch! Cacao zorgt namelijk voor balans in de bloedsuikerspiegel en houdt deze op peil. Je kunt je voorstellen dat dat heel anders is dan met het eten van een ‘gewone chocoladereep’ waar veel suiker in zit en weinig andere vullende voedingsstoffen. Deze chocolade gaat juist aan de haal met je suikerspiegel en zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel gaat pieken, waardoor je de behoefte krijgt om er meer van te eten. Dat is met pure cacao niet het geval, omdat dit vol zit met goede voedingsstoffen, waardoor jij je sneller verzadigd voelt. Als je wilt afvallen kan pure cacao je daar dus bij helpen! Weet wel dat cacao geen vervanger is voor een maaltijd.

Focus, concentratie en creativiteit
Het nuttigen van cacao zorgt ervoor dat je je beter kan concentreren op wat je te doen hebt. Waar je normaal gesproken misschien snel afgeleid bent, helpt cacao je om te focussen. Het zorgt ervoor dat je scherper wordt in je waarneming, zonder dat je hier extra moeite voor hoeft te doen. Wanneer je inspiratie mist kan cacao je daar ook bij helpen. Het geeft je net even die extra boost aan energie en creativiteit, waardoor alles wat makkelijker gaat stromen.

Nieuwsgierig geworden naar wat cacao voor jou kan betekenen? Op 2 december organiseer ik een cacao ceremonie voor een select groepje mensen die kennis willen maken met dit plantmedicijn. Stuur me een bericht als je hier bij wilt zijn!