Als je merkt dat je (onverklaarbare) pijn hebt in je lichaam, dan kan je ervanuit gaan dat er ergens iets niet goed zit. Maar wat als iedere dokter die je bezoekt zegt dat er niks aan de hand is? Een logisch gevolg is dat je daardoor aan jezelf gaat twijfelen, want er wordt toch niks gevonden.

Ik weet nog goed dat ik overspoeld werd door een intense pijn in mijn buik. Dit gevoel had ik nog niet eerder meegemaakt. Het was zo intens dat het zweet me uitbrak en dat ik echt niet wist waar ik het zoeken moest. Zelfs ademhalen werd een lastige opgave. De krampen waren zo heftig, dat ik van de pijn ik in elkaar kroop. Liggend in de foetushouding en hopen dat het snel weer over zou gaan. Ergens wist ik wel dat het niet oké was wat ik voelde.

Last van mijn baarmoeder
Alleen bleef het niet bij deze ene keer. Vanaf mijn 11e begon ik steeds vaker last te krijgen van deze ‘aanvallen’. De aanvallen waren heel onvoorspelbaar, soms had ik er meerde per week en soms maanden geen. Er was totaal geen peil op te trekken. Ik weet nog heel goed dat ik op een dag weer veel last had en ik naar mijn moeder en zus toe liep en zei: “Ik denk dat ik last heb van mijn baarmoeder.” Waarop mijn moeder en zus natuurlijk begonnen te lachen, want hoe kan een meisje van 11 nu al last hebben van haar baarmoeder?

Pijnlijke plek
Op mijn 14e werd ik goed ziek en dat begon wederom met intense pijnen in mijn buik. De dokter onderzocht me, maar kon niks vinden. Hij dacht aan een mogelijke liesbreuk of blindedarmontsteking. Er volgden verschillende onderzoeken, maar er werd niks gevonden. Maar de pijn zat er nog steeds. Ik begon het ook op andere momenten te merken. Bij fietsen of in de auto bijvoorbeeld. Als ik dan over iets heen reed, een trambaan bijvoorbeeld, dan voelde ik letterlijk pijn bij, jawel mijn baarmoeder. Ook toen ik daarna seksueel actief werd, merkte ik het op tijdens intieme momenten. Er zat een plek ergens vanbinnen, die ontzettend veel pijn deed.

Het zijn gewoon je darmen
Op een bepaald moment dacht ik dat ik gek aan het worden was. Bij elke dokter die ik kwam was het antwoord namelijk hetzelfde: je hebt waarschijnlijk gewoon last van je darmen. Hier heb je wat pilletjes voor de winderigheid. Ik voelde me totaal niet gehoord en serieus genomen. Alsof de pijn die ik al jarenlang ervaarde verzonnen had. Het maakte me boos en verdrietig en ik bleef net zolang doorzeuren tot ik een doorverwijzing kreeg naar de gynaecoloog. Wat denk je? Deze zei precies hetzelfde als de dokters die ik had gezien! Het ziet er allemaal goed uit, zoals het hoort en er is niks aan de hand. Het zijn waarschijnlijk je darmen. Eigenlijk wilde ik keihard schreeuwen dat dat niet het geval was, maar ik besloot mijn mond te houden en het advies aan te nemen en een andere gynaecoloog te zoeken. Er verstreken jaren waarbij verschillende gynaecologen mijn intieme delen onderzochten. Alsof elke keer met je benen wijd liggen voor een nieuwe gynaecoloog nog niet erg genoeg was, bleken ze ook allemaal hetzelfde antwoord te hebben. Volgens de gynaecologen was er helemaal niks mis met mijn baarmoeder. Ik gaf het op en besloot dat ik dan maar moest leren leven met deze pijnlijke en vage klachten.

Endometriose
Er gingen weer een aantal jaar voorbij en ik verhuisde naar Den Haag en kwam voor een algemene controle bij weer een nieuwe gynaecoloog terecht. Deze controle veranderde alles. Terwijl zij haar onderzoek deed, stuitte ze, op zoals zij het noemde: een grote knikker. Het was super confronterend, want het bleek de plek te zijn waar ik al vanaf mijn 11e last van had. Nou ben ik echt geen flauw typ, maar kan je je voorstellen dat als er na 18 jaar eindelijk duidelijk wordt dat er wel iets zit, dit iets in je losmaakt? Al die tijd had ik het dus wel goed aangevoeld. Het raakte me zo erg dat ik brak op de tafel en keihard begon te huilen met mijn benen nog wijd in de beugels. Charming! De nieuwe gynaecoloog dacht dat het endometriose kon zijn. Endo watte? Een chronische ziekte aan je baarmoeder, waardoor het proces van de menstruatie niet verloopt zoals het hoort. Het baarmoederslijmvlies komt daardoor op plekken buiten de baarmoeder te zitten.

Cysten aan de buitenkant van de baarmoeder
Ik maakte een nieuwe afspraak voor een uitgebreider onderzoek. Er volgden een intake met wel 100 vragen. Vragen als heb je weleens een brandiger gevoel bij het plassen? Hoe is je menstruatiecyclus, enzovoorts. Na de intake volgde er een vaginaal onderzoek.  Voor ik het wist werd er een camera in de vorm van een plastic dildo in m’n doos geschoven. Ook dat nog! De gynaecoloog heeft denk ik elk hoekje van mijn baarmoeder en eierstokken onderzocht en het zag er volgens haar allemaal goed uit. Tot ze op ‘de plek’ kwam. Waar er vorige keer nog een grote knikker zat, zat nu alleen nog die pijnlijke plek. Volgens de gynaecoloog bleek ik inderdaad een vorm van endometriose te hebben en deze uitte zich bij mij in cysten aan de buitenkant van mijn baarmoeder.

Misschien word ik wel nooit moeder
Na het onderzoek schreef de gynaecoloog me de pil voor. Om cysten te voorkomen, mocht ik absoluut niet meer menstrueren. Wat betekende dat ik de pil moest blijven doorslikken. Toen stelde ze me de volgende vraag: “Heb je een kinderwens?” Ik gaf aan op dit moment geen partner te hebben, maar wie weet in de toekomst wel. Volgens de gynaecoloog was er een kans aanwezig dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen. Ik voelde een brok in mijn keel ontstaan. Misschien word ik wel nooit moeder..? Ik sprak met de gynaecoloog af dat tegen de tijd er een kinderwens zou zijn, ik terug zou komen voor verdere onderzoeken. De onderzoeken moeten nog plaatsvinden, aangezien ik nog steeds een happy single ben en dus ook nog niet echt bezig ben met kinderen.

Ik ben niet gek!
Na jaren te hebben gedacht dat ik gek was, bleek dat dus niet het geval te zijn. Je vraagt je misschien af waarom ik dit verhaal deel. De reden is heel simpel. In mijn leven ben ik al veel vrouwen tegengekomen die rondlopen met vage en soms vergelijkbare klachten zoals ik zelf heb ervaren. Ze gaan van dokter naar dokter en naar andere specialisten, maar het wordt maar niet duidelijk wat ze onder de leden hebben. Als jij merkt dat je onverklaarbare klachten hebt die maar blijven aanhouden dan is het een teken dat er iets zit. Het is zeker de moeite waard om dit te blijven onderzoeken.

Pijnvrij
Door de jaren heen heb ik veel onderzoek gedaan naar de werking van lichaam en geest en daarnaast geëxperimenteerd met voeding, vasten, mediteren, sporten, lichaamswerk en heling. Ik heb gemerkt dat mijn lichaam steeds meer geheeld is en dat ik na jaren van pijn eindelijk geen last meer heb. Ik kan nu gewoon zonder pijn over drempels heen fietsen en dat is een ontzettende opluchting kan ik je vertellen! Misschien lees je mijn verhaal en herken je jezelf hierin. Ik wil je zeggen: Je bent niet gek. Als jij voelt dat het ergens niet goed zit in je lichaam dan heb je vast gelijk.

Vrouwen helpen
Nu help ikzelf vrouwen met vergelijkbare klachten. Dit zijn vaak vrouwen die onverklaarbare buikpijn hebben of pijn hebben tijdens intieme momenten. Denk hierbij aan vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik of vrouwen die niet meer in contact staan met hun intieme delen. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat ik hiermee een bijdrage lever aan het welzijn van deze vrouwen.

Sta jij in contact met jou intieme delen? Als dat niet het geval is, kom ik graag met je in contact! Stuur een bericht naar info@beaugunst.nl en dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.

Liefs,

Beau