Iedereen krijgt er in zijn of haar leven te maken met trauma’s. Op zulke momenten komen er grote hoeveelheden stress vrij in ons lichaam. Meestal nemen deze stress gerelateerde klachten na een aantal weken af, maar vaak genoeg blijven we nog met klachten zitten. Nemen wij mensen nog wel voldoende tijd voor het verwerken van onze trauma’s?

Met trauma’s worden aangrijpende gebeurtenissen bedoeld, zoals een brand, overlijden van een belangrijk persoon of een verkeersongeval. Wanneer we deze gebeurtenissen niet verwerken, wordt het onderdeel van ons. Het komt in ons DNA en hierdoor kunnen er verschillende klachten ontstaan, zoals woede, schaamte en of concentratieproblemen. Indien er geen verwerking plaats vindt, zullen deze klachten op de langer termijn alleen maar heftiger worden.

Blijven doorgaan
Opstaan en weer doorgaan. Een terugkerend gegeven in de wereld waarin wij leven. Alsof we er gewend aan zijn geraakt om altijd maar door te blijven gaan in plaats van stil te staan bij de gebeurtenis die zo’n indruk op ons heeft gemaakt. We rationaliseren het met onze gedachten en geven het een plekje in ons hoofd. Maar waar is ons lichaam in dit verhaal gebleven? Ons lichaam heeft ook verwerking nodig. Alleen verwerken met ons hoofd is niet genoeg.

Sta jij in contact met jouw lichaam?
Als je er gewend aan bent geraakt om altijd maar naar je hoofd te luisteren, kun je ervan uit gaan dat je niet goed in contact staat met je lichaam. Zonde, want in het lichaam liggen antwoorden opgeslagen. Je hebt vast weleens het gevoel opgemerkt van het hebben van een knoop of brok in je maag of keel. Jouw lichaam probeert via deze knopen met jou te communiceren. Wanneer je hier contact meemaakt, kan je achterhalen wat het nodig heeft. Hoe vaker je dit oefent hoe beter je in contact komt te staan met je eigen lichaam.

Contact versterken
Je kunt het contact met je lichaam versterken door er elke dag bewust de tijd voor te nemen. Gewoon door te beginnen met voelen. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Een goede oefening is het doen van een bodyscan. Er zijn hier verschillende variaties van te vinden, maar je kunt het ook prima zelf doen. Zoek een plek op waar je niet gestoord kan worden. Adem vooraf een aantal keer goed diep in. Je begint met het scannen van je hoofd en vervolgens zak je af naar je nek en zo ga je elk deel van je lichaam af. Tune in op de delen van je lichaam die je aandacht vragen. Leg een hand op de delen van je lichaam die je aandacht vragen. Wat probeert het je te vertellen?

Ik kan je helpen om je weer in contact te brengen met je lichaam. Wil je daar meer over weten? Stuur dan een bericht naar info@beaugunst.nl.